Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merkel politikája az EU széthullását készíti elő

2016.03.03

MERKEL POLITIKÁJA AZ EU SZÉTHULLÁSÁT KÉSZÍTI ELŐ

 

A német sajtó 180 fokos fordulatot vett a migrációval kapcsolatban. Pontos értesülésünk van, éppen egy német újságíró könyve alapján, hogy éveken keresztül a német sajtó a legelemibb demokratikus szabályokat sem tartotta be. A legfelsőbb körökből irányították az újságírókat, a politikai elemzőket. Egy ideig ez ment, de az utolsó évben egyre több nagyhírű sajtóközpont szembefordult ezzel a lehetetlen mellébeszéléssel. Ennek a folyamatnak egyik állomása az a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikk, mely a neves Bertold Kohler könyvére hivatkozva egészen új hangnemben ír a legújabb eseményekről. A pénzügyi válság csak egy tünet volt az EU történetében. Az igazi ok az európai népek közti különbségekben rejlik. Világosan látjuk, hogy az EU végletesen megosztott. Az eltérő nemzeti érdekek előtérbe kerüléséhez a migrációs válság még jobban felszínre hozta a különbségeket.

Merkel eredeti elgondolása az lett volna, hogy az EU engedélyezi a bevándorlást. Beengedett volna minden bevándorlót Európába, de a schengeni övezet szabályos működése esetén nem érkeztek volna migránsok milliói. Ez az elgondolás elsőként a görögökön bukott meg, amikor Athén úgy döntött, hogy nem védi meg a schengeni övezet határait, ehelyett zsarolási tényezőként kezdi használni a tömeges bevándorlást, és – mint a görög védelmi miniszter mondta – „bevándorlók millióit szabadítják rá Európára”, ha a hitelezők nem engedik el az államadósság nagy részét. A schengeni övezet „pajzsán” keletkezett rés hatására a német kancellár a törökökkel kezdett tárgyalni, abban reménykedve, hogy Törökországban sikerül megállítani a bevándorlást. Ankara azonban szintúgy ráérzett az EU gyengeségére, és további gazdasági előnyöket kezd megkövetelni az európai vezetőktől, miközben időről időre nagyobb migrációs hullámot indítanak meg Európa felé.

Merkel sorozatosan hibás válaszokat adott a felmerült újabb problémákra, ezért a legtöbb ország már nem hallgat a német kormányra. Miután Merkel válságkezelési tervei látványos kudarcot vallottak, az is egyre világosabbá vált, hogy az integráció a gyakorlatban nem működik. Az eddigi német sajtó viselkedéséről a mostani történések lerántották a leplet. Kiderült, hogy amit eddig az integráció sikerességéről beszéltek, hazugság volt.  Ebben a folyamatban a szilveszteri kölni atrocitások új helyzet elé állították a világot, sőt magát a német kormányt is. A német, a svéd, a finn stb. rendőrség már többször jelezte, hogy felsőbb utasításra nem tartathatja be a törvényeket a migránsokkal. Sőt éveken át kényszerítve volt, hogy meghamisítsa a bűnözési statisztikát. A legújabb időkben a hazugság burka átszakadt. Nyilvánosságra jutottak a bevándorlók által elkövetett rablások, testi sértések, melyekért éveken át semmilyen büntetést sem kaptak.

Merkel téves teóriája  Németországban, de világszerte is elindított egy lavinát, mely nemcsak a német vezetők tekintélyét zúzza szét, hanem még az EU alapjait is megrengeti. Az EU létezését ugyanis eddig az biztosította, hogy a német gazdasági fölény miatt a berlini politika rátelepedett a tagállamokra, és nem engedte levegőhöz jutni a nemzeti szinten eltérő politikai ideákat. Németország központi szerepét azonban végleg megtörte a migrációs válság. Egyre jobban kezd kiütközni, hogy a felszín alatt a tagállamok különböző válaszokat adnak egy-egy adott problémára. (pl . kvóta rendszerre). Egyre többen látják, hogy az EU-t eddig egyetlen tagállam, vagyis Németország tartotta össze. Ennek megtörésével megindult egy folyamat, melynek vége beláthatatlan. A Frankfurter Allgemeine Zeitung politikai elemzője rámutat arra, hogy alighanem megismétlődik az, ami Európa történetében már nem egyszer előfordult, hogy az európai országok által alkotott szövetségi rendszerek nem életképesek. Ezért fog megbukni az USA által erőltetett Európai Egyesült Államok víziója. Európa nem Észak-Amerika! Ott létrejöhetett egy egyesülés. De ugyanez nem jött létre Dél-Amerikában. Ott az államok mind a mai napig külön önállóan élnek és működnek. Európának több ezer éves történelme van. Az utolsó kétezer évben kialakultak az önálló országok, kultúrák, életszemléletek. Az ezeréves Magyarország népét aligha lehet az EU semleges országai közé sorolni.

A fenti gondolatokat a német újság alapján összeállította: Barlay Ö. Szabolcs 2016. febr.5