Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe


Útravaló

Cikkek

Egy külföldön élő barátom levele az október 2. szavazás tétjéről

2016.09.27

Mivel úgy hozta a sors, hogy én most közelről látom a menekültkérdés gyakorlati hatásait, (tanítom őket svédre, általános iskolában, és felnőtteket is,), látok olyanokat, amiket a Magyarországon élők (még?) nem tapasztalhattak. Szeretném megosztani Veletek a népszavazás előtt.

Ludwig Beethoven imája süketségének rémületében

2016.07.01

Napló

„Óh Isten, Isten, tekints le a szerencsétlen Beethovenre. Ne engedd, hogy ez így tartson tovább. Istenem, segíts!.... Valóban súlyos csapás ért, de állandóan kérem Istent, védjen meg a nélkülözéstől. Ez olyan erőt ad, hogy sorsomat, bármily kemény és iszonyatos legyen, a Mindenható akarata előtt meghajolva, hordozom….. Minden változásnak alá akarom vetni magamat, egész bizalmamat egyedül a te változatlan jóságodba vetem, Istenem.”

Ú T R A V A L Ó

2016.05.13

Wass Albert: A láthatatlan lobogó

Konok hűséggel hordozom az úttalan bozótokon.

Seb a vállam és seb a markom, de fogom, viszem és megtartom!

S fogcsikorgatva hirdetem: nem ért véget a küzdelem!

Mert valami még megmaradt. Görcs zsibbasztja a markomat,

de markomban még itt a Szó: a láthatatlan lobogó!

A Székely Himnusz szerzői

2016.04.19

KULTÚRA

MTI,  2016. 02. 21.

A Székely himnusz zeneszerzője, Mihalik Kálmán 1896. február 21-én született az erdélyi Oravicabányán (ma Oravita, Románia).

 

Apja Kassáról származott, anyja csíki székely asszony volt. A kolozsvári piarista gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári egyetem orvosi karára iratkozott be. Az első világháború félbeszakította tanulmányait, két évig a fronton szolgált. A vesztes háború után az egyetemmel Budapestre, majd Szegedre költözött, végzése után kutatóorvos, tanársegéd lett.