Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe


Gondolatok

Cikkek

Oriana Fallaci: Az értelem ereje

2017.01.12

Európának vége. Nem fogjuk tudni megvédeni Európát, de még Magyarországot sem.

Talán egy kicsit később lesz nálunk az, ami Nyugaton már van – de itt is ugyanaz lesz…

Svájcban, a muszlimok már 1995-ben elérték, hogy a Büntető Törvénykönyvbe betettek egy 261-es számú kiegészítő cikkelyt.

Ennek az alapján egy muzulmán bevándorló vallási rasszizmus, vagy faji diszkrimináció címen győzelmet arathat a bíróságon bármilyen személyes, ideológiai ellentét során.

VAN REMÉNY

2016.12.28

Két hete hallottam erről a felmérésről a rádióban:

http://mno.hu/belfold/eroszaktol-es-maganytol-rettegnek-a-kozepiskolasok-1376076

Nézzük a felmérés pozitívumait.

"A kutatásból is látszik, hogy a család a legfontosabb számukra, és az, hogy odafigyeljenek rájuk. Ha valami, hát ez lehetne a legszebb karácsonyi ajándék nekik."

Tehát a mai gyerekek ilyenek.

És milyen számukra az ideális család?

"Ahol a családtagok boldogok és szeretnek együtt lenni (81,5 százalék), mindenki egészséges (76,8 százalék), sokat beszélgetnek (73,4 százalék), és elfogadják őket olyannak, amilyenek (72,6 százalék). Kevésbé tartják fontosnak az egzisztenciális dolgokat, mint a pénz (21,3 százalék), a szép lakás (31,3 százalék)."

 

A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Ferenc pápa füves könyve az emberi kapcsolatokról, címe: A szívtől a kézig.

2016.12.19

Összeállította és szerkesztette: Karikó Éva

A kötetet Tőzsér Endre SP lektorálta, és Böjte Csaba OFM írt hozzá előszót:

 

Csaba testvér előszója:

Életünk szétesőben van. A világunkat összetartó erők megrendülnek. Az emberek kapcsolatai fellazulnak, nagyon könnyen engedjük el egymás kezét, álmainknak, céljainknak hamar hátat fordítunk. Vállrándítás kíséretében nagyon egyszerű a jelszó: ami nem megy, azt ne erőltessük. A dolgokat nem javítgatja már az ember, hanem eldobja és újat vesz. Az emberi kapcsolatokat sem gyógyítgatjuk, hanem – ahogy Ferenc pápa megfogalmazta – fáradtan selejtezünk. Ez a jelenség nemcsak a kis közösségek szintjén, hanem a népek, az államok közötti kapcsolatokban is megfigyelhető. Országokat, népeket engedünk el, nem akarunk velük fárasztó párbeszédet folytatni. Félelmetes látni az egyre táguló repedéseket, törésvonalakat a különböző felekezeti, nemzeti határvonalaknál.

Talán elmúlt az életveszély

2016.12.09

Az Amerikai elnökválasztásról, és sok másról.

Donald Trump feladata visszavezetni Amerikát a nemzetállami létbe, mondta a Demokratának Bogár László. Az ismert közgazdásszal és egyetemi tanárral beszélgettünk a világ fölött lebegő hatalmi struktúráról, valamint a politikusok két fő fajtájáról, a lényeglátókról és a cinikusokról.

ADVENTI GONDOLATOK - 2.

2016.12.07

Keresztelő János adventje és megtérése

A cím első látásra érthetetlennek tűnhet. Hiszen magát az adventet jelöljük a Keresztelővel, másrészt nem szokás vele kapcsolatban megtérésről, konverzióról beszélni. Éppen ezért jó, ha el-elgondolkodunk a címben érintett témán.

Mindenkinek, még Szűz Máriának is van adventje, amit magyarul Úrjövetnek nevezünk. Vagyis karácsony előtt négy héten át várjuk Jézust. Mária első adventje kilenc hónapig tartott. Keresztelő Jánosé évekig, bár erről az Irás külön így nem szól. Pedig tudatosan vállalt misszióját, a Megváltó megérkezésére való hangos, drámai felkészítést egész biztosan évekig tartó advent előzte meg pusztai magányában, rendkívüli remeteségében.

ADVENTI GONDOLATOK

2016.12.02

Elgondolkoztató, hogy a liturgia miért kezdi nemcsak az egyházi évet, de magát az adventet is az Utolsó Itélet rémisztő képével. Ez annál feltűnőbb, hisz karácsonyra készül az egész világ. Függetlenül attól, hogy valaki hívő, vagy hitetlen, és hogy hull a hó,vagy a Föld másik felén kánikula van, decemberben mindenki igyekszik kedvesebb lenni, örömet szerezni a másiknak. Valami különös ritmus lüktet a szívekben…

SZÜLETÉSNAPOMRA...

2016.11.06

Akárhogy is nézem, megint egy évvel „fiatalabb” lettem!

Annyi szeretetet kaptam szóban, írásban, tortában, hogy a honlapomon keresztül most mindenkinek szeretném megköszönni. Legjobb lesz, ha kis ízelítőt adok mindabból, amit kaptam. A levelek legtöbbjében külön megköszönik azt a humort és jókedvet, ami jellemző egész életemre (Örülök, hiszen erre van legnagyobb szükségünk.) Izelítőként felteszem azt a székely köszöntőt, amelyet Judit nagymamától kaptam nemcsak versben, hanem mellékelve a dalt és a táncot is. Aztán lesz még néhány meglepetés…..

Mégis, ki az a Soros?

2016.10.10

Napjainkban a leggyakrabban emlegetett magyar név: a Soros. Sajnos nem Hosszú Katinka, nem Puskás Öcsi, nem Miklósa Erika vagy Semmelweis Ignác nevét emlegetjük nap, mint nap, hanem Soros Györgyét.És nem csupán a magyar média, a magyar lakosság, de a világsajtó is tele van a nevével. A DC Leaks kiszivárogtatott aktáiról nem is beszélve.Ott van a világ pénzpiacán, Clintonné kampányának anyagi és erkölcsi bázisa. Tanácsokat osztogat az Európai Parlamentben, és ott áll a népvándorlás borzalma mögött és mellett. Világszerte megszámlálhatatlan társadalmi szervezet eltartójaként tartják nyilván. Azonban kizárólag olyan szervezeteket támogat, amelyek osztják a nyitott társadalom megvalósítását célzó elveit.

Helytállni, ez Isten parancsa!

2016.07.28

Egy zártkörűnek hitt tanácskozáson bírálta Európa, mindenekelőtt a Nyugat migráns-politikáját Márfi Gyula veszprémi érsek. Szavait felkapta a sajtó, azok még a tekintélyes olasz napilapban, az Il Giornaléban is megjelentek. Botrány? Márfi Gyula nem konfliktuskereső ember, de úgy érezte, nem hallgathat a veszélyről. Vele beszélgettünk Európa sorsáról és a földrész meghódítására érkező migránsokról.

2. Tanúja vagyok az életmentés isteni csodáinak

2016.07.12

A Gondviselés tettenérése

Guardini, a neves lelki írónál olvastam, hogy a hívő keresztény csak akkor talál igazán magára, ha szüntelen a Gondviselés tudatában él. Gondolatának a lényege, hogy a Gondviselés Jézus tanításának lényegéhez tartozik. Az Úr megmutatta, hogy mit jelent a teljes bizalom, önátadás az Atyának. Akárhol járt, tanított, gyógyított, hirdette az örök életet, állandóan figyelmeztette követőit, hogy ne aggódjanak, hiszen még a hajuk is meg van számlálva. „Nézzétek a mezők liliomait, az ég madarait….” Ha egy veréb nem esik le a fáról az Atya tudta nélkül, akkor mindenki legyen meggyőződve arról, hogy minden szenvedése, gyötrődése, testi, lelki kínjai közepette is a mennyei Atya tartja ölelő karjaiban. Jézusnak is voltak getszemáni órái, de akkor is így fejezte be vért verejtékező imádságát: „Atyám, mindazonáltal ne az én, hanem a Te akaratod szerint legyen”, történjék minden. Guardini szerint a Gondviselés maga az élő Isten.