Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe


Egyház

Cikkek

A JÖVŐBE LÁTÓ PROHÁSZKA, A PRÓFÉTA

2017.02.03

Tízenöt évvel ezelőtt Mohácson tartottam előadást Reményik Sándorról az ottani református pap meghívására. Ő szervezte meg utazásomat. Egy napot Simon Péter családjánál töltöttem. Ehhez a találkozóhoz fűződik a következő élményem.

A kb.60 éves férfi elmondta, hogy bizonyára, mint Prohászka kutatót érdekelni fog az a levél, amit annak idején édesapja, Simon Vendel, mint egykori kispap 1926 Húsvétján írt. A családi archívumból kivette és átadta nekem. Az ő beleegyezésével adtam közre 2010-ben.

A levél tartalmának háttere: Mint az esztergomi szeminárium kispapja felkereste 1925 őszén pap nagybátyjának javaslatára Prohászka Ottokár püspököt Fehérváron. A Sárdy Péter nevezetű nagybácsi ajánló levelet is írt Vendel unokaöccse érdekében.

A Vatikán hivatalos ördögűzőjének üzenete

2016.09.26

2016. augusztus végén itt járt Budapesten az Ördögűzők Nemzetközi Szövetségének elnöke: Francesco Bamonte atya. A vele készített exkluzív interjú az Új Ember szeptember 4.-i számában jelent meg. Az ott olvasható interjú alapján állítottam össze majdnem szó szerint az itt olvasható szöveget.

A MAGYAR EGYHÁZ ELŐTT ÁLLÓ ÉGETŐ FELADATOK

2016.05.13

Mielőtt bármiről lenne szó, közlöm annak a 15 évvel ezelőtt írt könyvemnek bevezetőjét, melynek Édesanyánk az egyház volt a címe. Ez a Vallomások sorozatban jelent meg. A most közzétett írásomat is vallomásnak tekintse az olvasó. A 2001-ben megjelent könyvem bevezetőjének címe: Édesanyám.

A jövő egyháza

2016.03.13

Korunk válságából most is egy olyan egyház fog kibontakozni, amely sok mindent elveszített. Kicsi lesz és kezdetektől kell újraindulnia. Nem lesz képes arra, hogy a virágzása idején létesített épületeit megtöltse.

Hívei számának csökkenésével társadalmi kiváltságainak jó részét is el fogja veszíteni……

El fog szegényedni, és az egyszerű emberek egyházává válik… Ez a folyamat hosszú és fáradtságos lesz.